Rivaliteit

Rivaliteit lijkt in eerste instantie weinig te maken te hebben met het afsluiten van een weddenschap. Toch is dit zeker wel van invloed op een wedstrijd. Wanneer FC Barcelona tegen Real Madrid speelt, dan hoeft het niet echt uit te maken wat de stand op de ranglijst is. El Clásico is altijd een wedstrijd op zich, waarbij de rivaliteit tussen beide clubs krachten bij de spelers naar boven brengt die moeilijk te verklaren zijn. Een derby als El Clásico is dan ook een wedstrijd op zich, wat het altijd lastig maakt om een winnaar te voorspellen.

Ieder land kent wel een wedstrijd waar heel het land naar uitkijkt en waarbij de rivaliteit hoogtij viert. In Nederland is dat de klassieker tussen Ajax en Feyenoord, in Engeland de Merseyside-derby tussen Liverpool en Manchester United, in Duitsland de Kohlenpott-derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 en in Italië bijvoorbeeld de Derby d'Italia tussen Juventus en Internationale. Allemaal wedstrijden die beladen zijn en die meer rivaliteit met zich mee brengen dan een gemiddelde andere wedstrijd.

Toch staat ook op het vlak van rivaliteit El Clásico op eenzame hoogte. Dat komt omdat de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid ook nog eens een politieke lading heeft. De Catalanen beschouwen zichzelf namelijk niet als onderdeel van Spanje en willen zich al jaren onafhankelijk laten verklaren. Dit komt omdat men het niet eens is met het koninklijke bewind dat vanuit de hoofdstad gevoerd wordt.

Deze rivaliteit kwam het beste tot zijn uiting in de tijd van Generaal Francisco Franco, die tussen 1939 en 1975 de macht had over Spanje. Hij bombardeerde Spanje tot dictatuur en wou iedereen zijn wil opleggen; iets waar men in Catalonië absoluut niet van gediend was. Ook op sportief vlak wou Franco zijn macht laten gelden. Dit kwam onder meer tot uiting toen hij FC Barcelona dwong sterspeler Di Stéfano af te staan aan Real Madrid. Onder andere dit heeft geleid tot een zeer sterke rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid, die voor veel mensen verder gaat dan voetbal alleen.

Deze rivaliteit maakt het dan ook dat het voorspellen van een winnaar bij El Clásico altijd bijzonder lastig is.