Wedstrijd

El Clásico, de clash tussen FC Barcelona en Real Madrid, is de grootste en belangrijkste wedstrijd van het jaar in Spanje. Eigenlijk kun je wel zeggen dat het de belangrijkste wedstrijd ter wereld is, want er is geen wedstrijd waar internationaal zo naar uitgekeken wordt en waar zoveel over gepraat en geschreven wordt als deze kraker in La Liga. Jarenlang stond deze wedstrijd ook in het teken van het treffen van de twee beste spelers ter wereld: Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Hoewel met het vertrek van Ronaldo naar Juventus een dimensie verloren is gegaan, blijft El Clásico de belangrijkste wedstrijd van het jaar; in Spanje én de rest van de wereld.

Lionel Messi vs Cristiano Ronaldo

Waar voetbal in Nederland al leeft, valt er geen vergelijking te trekken met het Spaanse voetbal. Vooral wanneer El Clásico aanstaande is, is deze wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona dagenlang (misschien wel wekenlang) onderwerp van gesprek. Beide ploegen hebben een fanatieke aanhang. Bij Barcelona zijn dat de Azulgranas en bij Real Madrid worden de fanatieke jonge supporters ook wel Grada Joven genoemd. Bij hen, maar ook bij de wat gematigde supporters, is de wedstrijd van zeer groot belang. Maar niet alleen supporters in Catalonië en Madrid kijken uit naar deze wedstrijd, heel voetbalminnend Spanje doet dat.

Real Madrid   |    FC Barcelona 

Eén van de redenen waarom deze wedstrijd zo beladen is, is de politieke lading die El Clásico met zich meedraagt. Real Madrid staat voor de politieke gevestigde orde, de hoofdstad van waaruit het land geregeerd wordt. Vooral in de tijd van Franco was dat met strakke hand en veel machtsvertoon. Dat ging zelfs zo ver dat Madrid altijd van Barcelona moest en zou winnen om de kracht van het regime te laten zien. FC Barcelona werd in die tijd zelfs gedwongen om zijn beste spelers af te staan aan Real Madrid. Catalonië heeft altijd fel geageerd tegen de politieke macht vanuit Madrid. Zo is FC Barcelona uitgegroeid tot een symbool van onafhankelijkheid.

FC Barcelona tegen Real Madrid, oftewel El Clásico, is dus niet zo maar een voetbalwedstrijd. De clash is veel meer dan een potje voetbal alleen.