Real Madrid

Real Madrid Club de Fútbol werd opgericht op 6 maart 1902 en is één van de grootste clubs ter wereld. Het is zelfs de grootste club ter wereld, wanneer je kijkt naar alle internationale prijzen die de club gewonnen heeft. Ook in Spanje is Real Madrid het meest succesvolle team uit de voetbalgeschiedenis. De wedstrijd van Real Madrid worden afgewerkt in Estadio Santiago Bernabéu, een stadion dat ruimte biedt aan 81.044 toeschouwers. Real Madrid heeft de meeste landstitels gewonnen en heeft vaker dan welke ploeg dan ook de Champions League gewonnen. Real Madrid is door de FIFA zelfs uitgeroepen tot de meest succesvolle club van de 20e eeuw.

Real Madrid staat ook centraal voor de politieke gevestigde orde. In de tijd van Franco was Real Madrid oppermachtig. Daar zorgde Franco dan ook wel voor, door bijvoorbeeld de beste spelers van FC Barcelona te dwingen om voor Real Madrid te gaan spelen. In die tijd is de sterke rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid dan ook tot zijn hoogtij gekomen en maakt dit El Clásico een wedstrijd die meerdere lagen heeft en daardoor extra beladen is.

De supporters van Real Madrid zijn over het algemeen gematigd fanatiek. Een uitzondering daarin zijn de jonge fanatieke fans die bekend staan onder de naam Grada Joven. Zij moedigen hun team altijd passioneel aan, maar gaan ook wel eens over de schreef met kwetsende spreekkoren, vooral gericht aan het adres van Barcelona.

Wanneer we inzoomen op het palmares van Real Madrid dan wordt al snel duidelijk waarom de ploeg de meest succesvolle voetbalclub ooit genoemd wordt. Real Madrid heeft in totaal minder Europese bekers in de wacht gesleept dan FC Barcelona; 19 in totaal. Echter is het wel zo dat de Madrilenen 13 maal de Europcup I/Champions League hebben gewonnen, waar FC Barcelona dit tot nu toe 'slechts' 5 maal lukte. Ook wanneer we kijken naar de nationale titels loopt Real Madrid ruim voor op Barcelona. Waar de Catalanen het landskampioensschap 25 maal in de wacht sleepte, heeft Real Madrid dit tot nu toe 33 keer gedaan. Wat betreft de Copa del Rey moet Real wel zijn meerdere erkennen in Barcelona (19 om 30 keer).

Alfredo di Stéfano bij zowel Barcelona als Madrid?

Uiteraard hebben verscheidene wereldsterren hun opwachting gemaakt in het shirt van Real Madrid. Eén van de bekendste spelers uit de geschiedenis is Alfredo di Stéfano, de sterspeler van FC Barcelona die door Franco gedwongen werd om voor Real Madrid te spelen en met de ploeg de grootste successen beleefde. Andere bekende voetballers die bij Madrid gespeeld hebben zijn Hugo Sanchez, Sergio Ramos, Roberto Carlos, Iker Casillas, Zinedine Zidane en natuurlijk Cristiano Ronaldo. In totaal hebben er acht Nederlanders bij Real Madrid gespeeld: John Metgod, Clarence Seedorf, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Royston Drenthe, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. Momenteel spelen er geen Nederlanders bij Real.