Samenvatting

Barcelona 5 – 1 Real Madrid

28-10-2018

Door veel voetballiefhebbers in Spanje, maar ook ver daarbuiten, werd reikhalzend uitgekeken naar de eerste krachtmeting tussen FC Barcelona en Real Madrid van het seizoen 2018-2019. Waar vele vorige edities een treffen waren tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, stond deze editie juist in het teken van de afwezigheid van bieden: Messi omdat hij geblesseerd was en Ronaldo vanwege zijn transfer naar Juventus. Vooraf was menigeen bang dat de afwezigheid van beide sterspelers af zou doen aan de kwaliteit van de wedstrijd; een angst die eigenlijk wel bewaarheid werd.

Ook een andere verwachting, namelijk een duidelijke overwinning van Barcelona, werd uiteindelijk ingelost. Real Madrid moest met maar liefst 5-1 zijn meerdere erkennen in de Catalanen, ook al was de einduitslag geflatteerd.

Barcelona begon als koploper met 4 punten voorsprong op Madrid aan deze editie van El Clásico. Hoewel de Madrilenen slecht begonnen zijn aan dit seizoen, had deze wedstrijd de ommekeer in kunnen lijden en had de ploeg de achterstand op Barcelona terug kunnen brengen tot 1 punt. In de eerste helft van de wedstrijd bleek Madrid echter al snel geen enkel uitzicht te hebben op een goed resultaat. De eerste 10 minuten van de wedstrijd verliepen van beide kanten erg afwachtend. Na 11 minuten promoveerde Philippe Coutinho de eerste kans van Barcelona direct tot doelpunt. Na een goede aanval zette Jordi de bal goed voor vanaf links en Coutinho liet keeper Courtois kansloos. Barcelona werd hierna sterker en de 2-0 hing in de lucht. Arthur leek het tweede doelpunt voor Barcelona te maken, maar Courtois tikte het schot prachtig uit de kruising. Uiteindelijk was er een gemakkelijk gegeven penalty voor nodig om toch de 2-0 op het scorebord aan te tekenen. Luis Suarez ging gemakkelijk neer in het strafschopgebied en claimde een penalty. De scheidrechter wilde hier in eerste instantie niets van weten, maar ging op advies van de VAR toch naar de beelden van de vermeende overtreding kijken. Uiteindelijk oordeelde arbiter José Sánchez dat er toch sprake was van een onreglementaire actie en kende hij Barcelona een strafschop toe. Suarez vertrok zelf het vonnis en tekende in de 32e minuut de 2-0 aan.

Waar Real Madrid vóór rust geen enkele aanspraak maakte op de overwinning, tapten de Madrilenen in de tweede helft uit een ander vaatje. Al snel betaalde het alerte spel van Madrid zich uit. In de 50e minuut maakte Marcelo de aansluitingstreffer, waarna Real Madrid een offensief begon om de stand gelijk te trekken. Daar kreeg de ploeg ook kansen toe; nog geen 5 minuten later trof Modric de paal na defensief geklungel van de Catalaanse verdediging. Madrid was duidelijk sterker in deze fase, maar er ontstond tegelijkertijd veel ruimte voor Barcelona. In de 74e minuut profiteerde Luis Suarez uit een messcherpe counter van de Catalanen: met een slimme kopbal bracht hij de 3-1 op het bord. Madrid ging hierna opnieuw in de aanval, maar kon echter geen vuist meer maken. Barcelona kreeg nog meer ruimte en kansen en kon hierdoor de stand (84e minuut Suarez en 88e minuut Vidal) uiteindelijk naar 5-1 tillen, een einduitslag die niet helemaal recht doet aan de krachtsverhoudingen in het veld. Door de overwinning blijf Barcelona koploper en bezet Real Madrid nu een teleurstellende 9e plaats. Na de wedstrijd werd Real coach Julen Lopetegui ontslagen.

De wedstrijd herbeleven?

Benieuwd naar de beelden van je favoriete team? Of juist zien hoe de tegenstander op fantastische wijze heeft gescoord?

Video samenvatting tussen de twee grootmachten!