Kansberekeningen

Om een bookmaker op lange termijn te slim af te zijn, is het noodzakelijk om in een quotering een edge te vinden. Dit wordt ook wel het vinden van value genoemd. In dit artikel zal ik met behulp van enkele voorbeelden jullie proberen uit te leggen hoe we deze value kunnen vinden.

 

Hoe vind je de value?

Value vinden we door de kansen van de uitkomst van een bepaalde wedstrijd te berekenen en deze te vergelijken met de quotering. 
 
Voorbeeld één: Barcelona ontvangt vanavond Real Madrid. De bookmakers geven ons een quotering van 2,10 voor een overwinning van Barcelona. Na het bekijken van de opstelling, het lezen van het laatste nieuws en verdere research met betrekking tot deze wedstrijd geef ik Barcelona een kans van 50% om te winnen. Nu gaan we kijken of we value vinden op Barcelona. We delen 100 door onze kans van 50%. De uitkomst hiervan is twee. We hebben dus een quotering van twee nodig om value te vinden op Barcelona. De quotering is in dit geval 2,10 en dus hebben we een edge van 0,10 op Barcelona. In dit geval spelen we dus Barcelona. 
 
Voorbeeld twee: De Cleveland Cavaliers reizen af naar San Francisco om het op te nemen tegen de Golden State Warriors. Na het bekijken van de afgelopen wedstrijden van beide teams en de wetenschap dat de ‘Cavs’ het vanavond moeten doen zonder Lebron James geef ik Cleveland een kans van 40% om te winnen. De quotering voor de Cleveland Cavaliers is 1,92. We delen opnieuw 100 door onze kans. De uitkomst hiervan is 2,50. We hebben dus een quotering van 2,50 nodig om de Cleveland Cavaliers te spelen. De quotering is 1,92 en dus hebben we in dit geval geen value en laten we de Cavaliers voor wat het is.