Voorspellingen

Real Madrid won het vaakst

Barcelona was over alle wedstrijden bezien het vaakst de baas: de Catalanen trokken 113 keer de zege naar zich toe. Wie alleen kijkt naar de wedstrijden die er écht toe deden en in competitie-, beker- of Europees verband telt, ziet echter dat Real Madrid het vaakst de winnaar was. De Madrilenen wonnen de belangrijkste wedstrijd die er is in totaal 95 keer, tegenover 93 zeges voor Barcelona.

De laatste jaren

Als we kijken naar de laatste vijf wedstrijden die tussen de beide aartsrivalen zijn gespeeld, dan zien we een kentering in het historisch beeld. Real Madrid mag dan het vaakst hebben gewonnen, maar bij de laatste vijf ontmoetingen was Barcelona de bovenliggende partij. De laatste overwinning van Real Madrid op FC Barcelona dateert al weer van 2 april 2016. In de vier wedstrijden hierna wist Madrid niet meer van FC Barcelona te winnen. Twee maal werd het een gelijkspel en twee maal won Barca. Vooral de wedstrijd Real Madrid – Barcelona op 23 december 2017 maakte goed duidelijk hoe de krachtsverhoudingen toen lagen; Barcelona droogde de Koninklijke in eigen huis af met 0-3.

Meeste zeges voor Messi

De laatste jaren kon Messi het vaakst juichen na een nieuwe editie van El Clásico. Hij won 45% van zijn wedstrijden tegen Real Madrid, speelde 23% van de keren gelijk en stapte in 32% van de gevallen als verliezer van het veld. Messi wist in de laatste 11 seizoenen 17 maal te scoren in El Clásico. Tijdens zijn eerste optreden in deze prestigieuze wedstrijd op 10 maart 2007 scoorde hij maar liefst 3 keer, een trucje dat hij in 2014 nog een keer herhaalde in de knotsgekke uitwedstrijd die eindigde in een 3-4 overwinning voor de Catalanen. Ook wist Messi tijdens de laatste drie ontmoetingen een doelpunt te scoren.

In de schaduw van …

Hoewel Messi natuurlijk een belangrijke schakel in het succes van FC Barcelona is, moet de inbreng van Luis Suárez ook niet uitgevlakt worden, vooral niet in wedstrijden tegen Real Madrid. De oud-Ajacied wist tijdens de laatste 7 ontmoetingen 5 maal doel te treffen en dat is twee doelpunten meer dan de Argentijnse grootmeester. Tijdens de laatste twee ontmoetingen in het seizoen 2017/2018 waren zowel Messi als Suárez trefzeker.

No more Ronaldo

Waar El Clásico vanaf 2011 een clash geweest is tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, is dit sinds het seizoen 2018/2019 niet meer het geval. Met het vertrek van Ronaldo naar Juventus is er een einde gekomen aan de tweestrijd tussen beide wereldsterren. Als we echter kijken naar de statistieken zijn deze duidelijk in het voordeel van Messi, dus hoe moet Real dit op kunnen vangen. Na het vertrek van de superspits is Real Madrid duidelijk zoekende naar de juiste vorm en speelwijze. Niemand kan Ronaldo vervangen en dus moeten er omzettingen worden gedaan. Vooralsnog verloopt dit niet soepel en speelt Madrid wisselvallig. In de laatste 7 ontmoetingen tussen beide teams is er naast Ronaldo geen speler van Real Madrid die meer dan één keer gescoord heeft in El Clásico. Een speler als Gareth Bale zal dus op moeten staan en zijn team bij de hand moeten nemen om het Catalaanse gevaar te kunnen bedwingen.

In vorm, uit vorm, maar toch …

Kijkende naar de competitie 2018/2019 tot dusver is duidelijk te stellen dat FC Barcelona de ploeg in vorm is en dat de vorm bij Madrid nog ver te zoeken valt. Barcelona voert de ranglijst aan en Madrid moet moeite doen voor een klassering in de top 5. Met een nuchtere blik en gezond verstand lijkt een overwinning van Barcelona bij de volgende El Clásico voor de hand te liggen. Maar deze wedstrijd is altijd een wedstrijd op zich en dan gaan de wetten van het voetbal niet altijd op. Een overwinning van FC Barcelona lijkt voor de hand te liggen, maar toch … Op basis van de laatste vijf wedstrijden én de start van het huidige seizoen gaan wij dan toch maar voor een overwinning van FC Barcelona.