Derby historie

Real Madrid en Barcelona maken al tientallen jaren de dienst uit in LaLiga. De twee Spaanse grootmachten gingen in totaal 272 keer de strijd aan. Daar zaten ook de nodige oefenwedstrijden tussen: vroeger kwamen de twee ook wel eens vriendschappelijk tegen elkaar uit.

Real Madrid won het vaakst

Barcelona was over alle wedstrijden bezien het vaakst de baas: de Catalanen trokken 113 keer de zege naar zich toe. Wie alleen kijkt naar de wedstrijden die er écht toe deden en in competitie-, beker- of Europees verband telt, ziet echter dat Real Madrid het vaakst de winnaar was. De Madrilenen wonnen de belangrijkste wedstrijd die er is in totaal 95 keer, tegenover 93 zeges voor Barcelona.

De eerste Clásico ooit

De allereerste keer dat Real Madrid en Barcelona elkaar bevochten was in 1902, om precies te zijn op 13 mei. In het Hipódromo de la Castellana speelden ze tegen elkaar in de halve finale van de Copa de la Coronación. Dat kleine toernooi werd georganiseerd ter ere van de kroning van koning Alfons XIII. Barcelona boekte die dag een 3-1 overwinning op Real Madrid, dat toen nog Madrid FC heette, en schopte het zo tot de finale.

Beladen wedstrijden

Het duurde vervolgens bijna dertig jaar voordat Real en Barça elkaar tegenkwamen in competitieverband, want pas in 1928 werd LaLiga in het leven geroepen. De politieke verschillen tussen de twee maakte El Clásico toen al redelijk beladen en al gauw wist iedereen het: Barcelona-Real Madrid en Real Madrid-Barcelona waren de wedstrijden van het jaar voor de supporters van beide clubs.

Grootste zege ooit in El Clásico

De grootste overwinning ooit in El Clásico staat op naam van Real Madrid. De Koninklijke won in 1943 in de halve finale van de Copa del Rey op eigen veld met 11-1 van Barcelona, tot vandaag de dag nog steeds een record. De grootste Catalaanse zege kwam zeven jaar later, toen Barcelona thuis de gehate tegenstander compleet vernederde en met 7-2 won.

Grote overwinningen in El Clásico

Dat was natuurlijk lang geleden, maar ook in de laatste twintig jaar waren er nog een paar opvallende edities van El Clásico. Zo werd het in maart 2007 een spektakelstuk in Camp Nou: 3-3. Sergio Ramos maakte er eentje, Ruud van Nistelrooij twee en Lionel Messi nam een hattrick voor zijn rekening. En wat te denken van de editie in Madrid, een jaar later? Real Madrid vloog over het veld en stuurde Barcelona met een 4-1 nederlaag door de achterdeur weg. Raúl, Arjen Robben, Gonzalo Higuaín en Ruud van Nistelrooij tekenden voor een riante voorsprong, voordat Thierry Henry nog wat terug deed.

El Clásico eindigt in 2-6

De Clásico van mei 2009 zullen veel fans zich ook nog wel herinneren. Barcelona pakte toen een 2-6 overwinning in het Bernabéu en zette daarmee een reuzenstap naar een nieuwe landstitel. Het begon nog goed voor Real Madrid toen Higuaín voor de 1-0 zorgde, maar daarna zette Barcelona de versnelling erop en maakten Thierry Henry, Carles Puyol en Lionel Messi er nog voor rust 1-3 van. Na rust kopte Sergio Ramos de 2-3 binnen en leek het weer een wedstrijd te worden. Barcelona maakte er vervolgens toch nog een zware avond van voor Real: Henry, Messi en Gerard Piqué zorgden voor 2-6.