Uit de hand gelopen

Handenvol werk

We weten het natuurlijk niet zeker, maar we kunnen ons zo voorstellen dat El Clásico fluiten een dingetje is voor de scheidsrechters in Spanje. Niet alleen sta je dan in één van Europa’s mooiste en grootste stadions, ongeacht waar de wedstrijd gespeeld wordt, maar ook krijg je je handen vast en zeker vol met alle opwinding en vijandigheid van de sterren van Real en Barça.

Gele en rode kaarten

De recordhouder qua gele en rode kaarten is nu nog Fernando Hierro. De oud-verdediger van de Koninklijke pakte in totaal achttien keer geel en één keer rood tegen Barcelona. Hij wordt wel op de voet gevolgd door Sergio Ramos, die waarschijnlijk nog wat edities te gaan heeft. De verdediger van Real pakte tot nu toe vijftien keer een gele kaart en drie keer een rode in El Clásico. De eerstvolgende kaart die Ramos erbij pakt tegen Barcelona brengt hem dus gedeeld aan kop in dit bedenkelijke klassement.

De beste trainers in El Clásico

De trainer die het vaakst op de bank zat bij El Clásico is Miguel Muñoz. De beroemde coach had het vijftien jaar voor het zeggen bij Real Madrid en kwam in die periode 36 keer Barcelona tegen. Daarvan won hij 16 keer, wat neerkomt op een fraai winstpercentage van ruim 44 procent.

Josep Guardiola deed het ook niet bepaald slecht. Hij stond vijftien keer oog in oog met Real Madrid en won daarbij negen keer, vier keer eindigde het gelijk en tweemaal verloor Pep. Zijn winstpercentage ligt op 60 procent, al zat hij dus wel heel wat minder op de bank in El Clásico dan Muñoz.

Johan Cruijff, die acht jaar de baas was in Camp Nou, zat in totaal 25 keer op de bank in El Clásico. Hij boekte negen keer een zege (36 procent), speelde zes keer gelijk (24 procent) en moest tien keer het hoofd buigen (40 procent).

Zidane en Mourinho

Zinédine Zidane kan ook goede cijfers overleggen. Hij nam het als trainer van Real Madrid zeven keer op tegen Barcelona: drie zeges, twee remises en twee nederlagen. De Fransman staat daarmee op een winstpercentage van 42 procent. Wie het een stuk minder doet dan Zidane is José Mourinho, die zeventien pogingen waagde tegen Barcelona en daarbij maar vijf keer de beste was. Hij tikt daarmee de 29 procent aan en staat dus niet hoog in de lijst met toptrainers in El Clásico.

Mourinho’s vinger in Tito’s oog

Mourinho haalde in augustus 2011 het nieuws wereldwijd, met wel heel apart gedrag in de topper tegen Barcelona. In de strijd om de Supercopa prikte hij aan het einde van de wedstrijd zijn vinger in het oog van Tito Vilanova, die toen de assistent was van Josep Guardiola. Toen de media hem na de wedstrijd vroegen waarom hij dat deed, zei Mourinho dat hij niet wist wie Pito (‘piemel’ in de Spaanse straattaal) is en dat hij niks verkeerd had gedaan. Later gaf hij toe dat het toch niet klopte. “Ik verloor mijn zelfbeheersing, ik had het niet moeten doen. Tito en ik groeten elkaar normaal en ik hoop dat zoiets niet weer gebeurt”, zei de Portugese trainer.