Luís Figo Transfer

Maandag 24 juli in het jaar 2000 is de boeken van Barcelona ingegaan als een zwarte bladzijde. Het was de dag waarop Luis Figo werd gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Real Madrid. Hij maakte rechtstreeks de gevreesde overstap van Camp Nou naar het Santiago Bernabéu en stak daarmee een dolk in de harten van alle Barcelona-fans.

De plannen van Pérez

Er zijn niet veel transfers geweest die zoveel stof hebben doen opwaaien als die van Luis Figo van Barcelona naar Real Madrid. De aanloop ernaartoe was al omgeven met veel emoties. Om te begrijpen hoe het allemaal gebeurde moeten we terug naar de vroege zomer van het jaar 2000. De steenrijke zakenman Florentino Pérez stelde zich in die periode kandidaat als president van Real Madrid. Hij wilde de club in handen krijgen.

Om zijn kandidatuur te versterken, benaderde Pérez de vice-aanvoerder van aartsrivaal Barcelona. Figo was op dat moment één van de grote namen in het elftal en een gearriveerde en populaire naam in Europa. Met Rivaldo en Patrick Kluivert vormde hij een gevreesd trio in de Spaanse competitie en de fans hadden de Portugees heel hoog zitten. Hij kwam niet uit de regio, maar omarmde de Catalaanse cultuur en speelde dienend. Pérez was echter te weten gekomen dat Figo niet zo gelukkig meer was in Camp Nou.

Figo, de ontevreden ster

Figo sprak enerzijds altijd lovend over Barcelona en kroop met zijn goede spel in de harten van de fans. Mede dankzij hem werden verschillende prijzen gewonnen, waaronder twee landstitels. De Barcelona-fans waren hem als één van hun gaan zien. Het stoorde Figo in zijn hart echter ontzettend dat wisselspeler Jari Litmanen meer salaris opstreek dan hij. Zo kon er een schimmig spel ontstaan. Figo werd benaderd door Real-voorzitter Pérez om de gevreesde overstap naar de vijand te maken. Die toenadering kwam Figo wel goed uit. Hij dacht de aanbieding van Real Madrid te kunnen gebruiken als pressiemiddel om Barcelona onder druk te zetten en meer salaris te vragen.

Het voorstel van Pérez voor Figo

Pérez deed Figo uiteindelijk een lucratief voorstel en raakte daarmee zijn gevoelige plek. Hij gaf aan dat hij de aanvaller ruim 1,5 miljoen euro wilde betalen om zijn handtekening te zetten onder een speciale afspraak: als Pérez de verkiezingen bij Real Madrid zou winnen, zou Figo de overstap maken naar de hoofdstad. Als Pérez de verkiezingen won, maar Figo zich niet aan de afspraak zou houden, moest hij 25 miljoen euro aan de voorzitter betalen. Figo liet de deal via zijn zaakwaarnemer bevestigen, maar toen dat uitlekte ontkende hij glashard dat hij zo’n deal had gesloten. ‘Ik blijf bij Barcelona, of Pérez de verkiezingen bij Real Madrid nu wint of verliest’, beloofde hij. De fans waren gerustgesteld. Want waarom zou hun held zo’n overstap maken?

Geheime plannen van Figo

Figo vertelde teamgenoten Josep Guardiola en Luis Enrique hetzelfde. Zij deelden het weer mee in de kleedkamer en daarmee leek de kous af. Wat Guardiola, Luis Enrique en de supporters echter niet wisten, is dat Figo hen in het gezicht had gespuugd. Hij wilde Camp Nou daadwerkelijk verlaten en aan de slag bij aartsrivaal Real Madrid. Hij wilde het grote geld achterna en Real Madrid helpen de torenhoge ambities te verwezenlijken.

Valse beloften in Barcelona

In een interview in de Catalaanse krant Sport zei Figo op 9 juli dat hij hoe dan ook bij Barcelona zou blijven en dat hij op 24 juli het tenue van Barcelona zou dragen, bij de start van het seizoen. Achter de schermen onderhandelde hij al met Real Madrid en de voorwaarden rondom zijn overstap. Figo wist dat er in zijn contract in Camp Nou een gelimiteerde afkoopsom stond. Als er een club zou komen die dat bedrag zou bieden, was er geen houden meer aan en mocht hij zelf aangeven wat zijn ambities waren. De haatreacties in Barcelona kon hij wel verdragen, dacht hij op dat moment.

Barcelona voor dilemma

Figo bracht voorzitter Joan Gaspart van Barcelona niet lang na het interview met Sport op de hoogte van zijn plannen. Hij legde uit het voorcontract bij Real Madrid te hebben getekend en legde ook een verhoogde salariseis neer bij zijn voorzitter. De enige manier waarop Barcelona de deal kon voorkomen, was door 25 miljoen euro aan Real Madrid te betalen. Op die manier zou Figo onder zijn zwart-op-wit afspraak met Florentino Pérez uitkomen en zou hij in Camp Nou blijven. Barcelona-voorzitter Gaspart wilde dat niet. Hij zei op 23 juli 2000 dat hij het niet zag zitten om zo’n gigantisch bedrag op te hoesten, om een speler aan boord te houden die al onder contract stond bij zijn club.

Barcelona laat Figo gaan

Barcelona ging dus tandenknarsend overstag. Pérez en Figo hadden het spel gewonnen en op maandag 24 juli presenteerde Real Madrid zijn nieuwe aankoop van die zomer: Luís Figo. De Portugese aanvaller kwam voor omgerekend 51 miljoen euro binnen. Clubicoon Alfredo Di Stéfano, de man die zelf ooit bijna voor Barcelona had gespeeld, reikte hem zijn shirt uit. De liefde tussen Figo en Barcelona had vijf jaar geduurd, maar was voorgoed voorbij. In huizen, op kantoren, op tribunes en in tapas-bars werd de transfer breeduit besproken. Iedereen had een mening over Figo en er waren er niet veel die zijn keuze begrepen, laat staan toejuichten.

Figo, de moordenaar

Zelf zei Figo dat het voelde alsof hij in de huid van een moordenaar was gekropen. Zo zagen de fans van Barcelona hem ook. Op het moment dat Figo zijn handtekening zette in Madrid, pakte iedereen de agenda erbij. Er ging een rode cirkel om de datum van 21 oktober 2000, de dag waarop El Clásico in Camp Nou op het programma stond. Het zou de datum worden waarop ‘de verrader’ terug zou keren op de grond die hij bezoedeld had.

Figo keert terug in Camp Nou

De Barcelona-fans pakten die dag maximaal uit en maakten er, in meerdere opzichten, een gedenkwaardige dag van. Op weg van het vliegveld naar Camp Nou moest de bus met spelers stoppen en kwamen er gewapende bewakers aan boord, om te voorkomen dat het volledig uit de klauwen zou lopen. Eenmaal aangekomen bij Camp Nou bleek het stadion stijf uitverkocht. Bijna 100.000 supporters richtten al hun woede op de man met rugnummer 10 bij de tegenstander. Verblind door emoties hingen ze spandoeken op die er niet om logen. Judas, verrader, uitschot, huurling. Eén spandoek was beschreven met de beroemde tekst: We haten je, omdat we zoveel van je hielden.

Barcelona-fans woedend op Figo

Fans gooiden sinaasappels, aanstekers en zelfs mobiele telefoons naar Figo’s hoofd om hun woede te laten zien. Normaal gesproken zou Figo de hoekschoppen hebben genomen, maar dat liet hij nu uit zijn hoofd. Het was simpelweg te gevaarlijk om zo dicht bij het publiek te komen, dat de supporters hem daadwerkelijk konden verwonden. Figo probeerde niet te veel te reageren op de emoties en speelde zijn eigen wedstrijd. Dat ging moeizaam, omdat tegenstander Carles Puyol één opdracht had meegekregen voor aanvang van de wedstrijd. Hij moest Figo constant op de huid zitten en hem met alle macht van de bal zien te houden. Puyol slaagde glansrijk in zijn missie.

‘Nog nooit meegemaakt’

Barcelona won het duel in de zesde speelronde van LaLiga met 2-0. Een sportieve overwinning op de rivaal, die de ster van Camp Nou had weggeroofd. Real Madrid-verdediger Iván Campo zei dat het een wedstrijd was met een sfeer zoals hij die nog nooit had meegemaakt. ‘Niet eerder heb ik zo’n lawaai gehoord. Luís had het niet verdiend. Hij had altijd het maximale gegeven voor Barcelona. Het werd ook opgebouwd in aanloop naar de wedstrijd toe.’

‘De media schreven dat een verrader thuis zou komen. Maar dat was niet zo: Luis Figo, één van de allergrootsten, kwam eraan. Je kon zien dat die avond hem erg veel pijn deed. Hij speelde op het veld met het hoofd gebogen en dacht: man, vorig seizoen was ik nog hier. Maar het gevoel dat bij mij overheerste was ‘Luís, jij hebt wel ballen dat je hier staat’.’

Figo wint de Ballon d’Or

Een paar maanden later, in november 2000, won Figo de Ballon d’Or. Het was een erkenning en beloning voor zijn geweldige prestaties bij Barcelona in het jaar voor zijn transfer en tijdens het EK 2000 in Nederland en België. Hij overwon de kritiek en haat van de buitenwereld en groeide in de jaren die volgden uit tot een absolute ster in Madrid. Een topspeler die zich omgaf met sterren van gelijke soort als Zinédine Zidane, Roberto Carlos, Raúl en Ronaldo. Een man die ook succesvol was en bleef.

Figo boekt succes met Real Madrid

Figo won zeven grote prijzen in zijn Madrileense jaren, waaronder twee landstitels en de Champions League. Toch bleef ieder bezoek aan Camp Nou een ware martelgang. Met name de editie van 23 november 2002 is menig voetbalsupporter bijgebleven. In aanloop naar een nieuwe ontmoeting met de gehate verloren zoon hadden de Barcelona-fans hun kelen gesmeerd en hun zakken gevuld. Vrijwel constant werd Figo uitgejouwd en negatief toegezongen. En gaandeweg de wedstrijd in Camp Nou kreeg Figo een bonte verzameling voorwerpen naar zich toe gesmeten. Met name bij het nemen van de hoekschoppen kreeg de aanvaller het zwaar te verduren.