FC Barcelona

FC Barcelona is één van de grootste clubs ter wereld, gevestigd in het Catalaanse Barcelona en speelt zijn thuiswedstrijden in stadion Camp Nou. De clubkleuren van FC Barcelona zijn paars met blauw en het tenue van de club is in de loop van de jaren veelal hetzelfde gebleven. De club is opgericht op 29 november 1899 en is daarmee ook gelijk één van de oudste clubs ter wereld. In stadion Camp Nou is plek voor 99.354 toeschouwers. Naast vele landskampioenschappen, heeft FC Barcelona ook 5 maal de Champions League gewonnen en is het de enige club die vanaf 1955 altijd meegedaan heeft aan één van de internationale toernooien.

Voor de Catalanen is FC Barcelona veel meer dan een voetbalclub alleen. Tijdens het regime van Franco werden de Catalanen stevig onder druk gezet. Ook op het voetbalveld. Franco wou ten alle tijden zijn macht vertonen en eiste dan ook dat Real Madrid altijd van FC Barcelona won. Dit ging zelfs zo ver dat goede spelers gedwongen werden FC Barcelona te verlaten en voor Real Madrid gingen spelen. Een schoolvoorbeeld hiervan is sterspeler Di Stéfano. FC Barcelona werd gebombardeerd tot symbool van de eigen identiteit van de Catalanen, die zich tot de dag van vandaag nog onafhankelijk willen laten verklaren.

Wie was Di Stéfano ook al weer?

FC Barcelona heeft in de loop der jaren veel successen gekend en tal van wereldspelers hebben bij de ploeg gevoetbald. Enkele voorbeelden hiervan zijn Johan Cruijff, Diego Maradona, Michael Laudrup en Romario. Naast Johan Cruijff zijn er nog veel meer Nederlandse voetballers die het shirt van FC Barcelona hebben mogen dragen: Johan Neeskens, Ronald Koeman, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst, Edgar Davids, Marc Overmars en nog een handjevol meer. Momenteel speelt keeper Jasper Cillessen als enige Nederlander bij Barcelona.

Wanneer we nog wat inzoomen op de erelijst van Barcelona zien we dat de club 14 maal een Europese beker gewonnen heeft (5 x Europacup I/Champions League, 4 x Europacup II, 5 x Supercup) en dat de club 3 maal het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs in de wacht heeft gesleept. Daarnaast werd de club 25 x landskampioen en won het 30 maal de Copa del Rey.