Odds

Wanneer je een weddenschap af wilt sluiten op El Clásico dan is het belangrijk om goed naar de odds te kijken. Odd is het Engelse woord voor notering en deze ‘odds’ oftwel ‘noteringen’ geven aan hoeveel keer je jouw inleg uitbetaald krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld een weddenschap af wilt sluiten op El Clásico en je wilt voorspellen wie er wint, dan kijk je naar de odds bij 1, bij X en bij 2. Bij 1 staat de notering die geldt als de thuisploeg wint, bij 2 de notering die geldt als de uitploeg wint. Bij X staat uiteraard dan de notering die geldt als het een gelijkspel wordt. Is er een duidelijke favoriet bij een bepaalde wedstrijd, dan zie je dat terug in de odds. Deze ploeg zal dan een lagere notering hebben. Zet je dus in op de ‘underdog’ dan kun je een relatief hoger bedrag winnen. Vaak zijn je kansen om te winnen echter dan ook kleiner.

Maar daarnaast zijn er ook verschillende andere odds die een bookmaker kan hanteren. Zo heeft iedere bookmaker wel zijn kenmerkende weddenschap en kun je bij verschillende bookmakers dus ook verschillende weddenschappen afsluiten. Een andere weddenschap die je bij alle bookmakers wel tegenkomt is het voorspellen van de exacte uitslag. Je kunt dan inzetten op de eindscore van een bepaalde wedstrijd. De notering daarbij geeft aan hoeveel keer jij je inzet kunt winnen. Vaak heeft een uitslag als 0-0, 1-0, 0-1 of 1-1 dan een lagere notering. Dit komt natuurlijk omdat dit veel voorkomende uitslagen zijn. Des te gekker de uitslag die je voorspelt, des te hoger de notering. Wanneer je bijvoorbeeld voorspelt dat FC BarcelonaReal Madrid een eindstand van 7-3 heeft, dan is de notering heel hoog. De vraag is dan echter wel hoe reëel het is dat dit ook de daadwerkelijke einduitslag zal zijn.

Wat je ook bij iedere bookmaker ziet is dat de odds niet vast staan en dat ze zelfs per minuut wel kunnen verschillen. Hier zijn allerlei zaken van invloed op. Komt er bijvoorbeeld voorafgaand aan een wedstrijd nieuws naar buiten dat de sterspeler van een bepaalde club geblesseerd is, dan heeft dit invloed op de noteringen. Ook heeft het wedgedrag van de klanten van een bookmaker invloed op de odds. Wanneer opeens veel mensen een weddenschap op een bepaalde club inzetten, dan gaat de notering voor deze club omlaag.

Wat je tegenwoordig ook bij veel bookmakers ziet is dat je live kunt wedden op een wedstrijd. Wanneer een wedstrijd in de 88e minuut bijvoorbeeld nog 0-0 staat, dan zal de notering voor een gelijkspel heel laag zijn. Scoort één van beide ploegen dan ineens, dan wordt de notering in een keer heel hoog. Door goed de wedstrijden te volgen kun je hier op inspelen en kun je, bij een goede voorspelling, een relatief hoog bedrag winnen.